Onze klantenservice is geopend op werkdagen van 09:00 tot 17:30 Inloggen

'... om te doen ophouden de menigvuldige twistgedingen ...'

G.E. van Maanen, G.E. Maanen

Dit boek heeft nog geen recensies ontvangen.

Beschrijving:

Soms gaat achter één woord een hele geschiedenis schuil. Zo is er tientallen jaren strijd geleverd omtrent de 'ware' betekenis van het woord 'onrechtmatig' in - wat nu is - art. 6:162 BW. En dat niet slechts om des keizers baard, maar om wezenlijke zaken: kon men ook aansprakelijk worden gesteld voor schade die slechts het gevolg was van onzorgvuldig gedrag, dat niet tevens in strijd was met een specifieke wettelijke bepaling of waarbij inbreuk was gemaakt op een subjectief recht?
Uiteindelijk heeft de Hoge Raad aan die discussie een einde gemaakt en beslist dat ook onzorgvuldig toegebrachte schade tot aansprakelijkheid aanleiding kon geven. Dat staat tegenwoordig gewoon in art. 6:162 te lezen en lijkt nu volkomen vanzelfsprekend. Maar wie kennis neemt van de hele geschiedenis die daaraan voorafging, beseft dat het allemaal niet zo van zelf spreekt en dat een woord als 'onrechtmatig' ook totaal anders kan worden uitgelegd. Kennisname van de historische achtergrond traint ook de vaardigheid die juristen zich moeten verwerven, namelijk om met woorden om te gaan en om argumenten te vinden waaruit blijkt dat een woord ook anders gelezen kan worden. In dit cahier wordt getracht de historische wortels bloot te leggen van de bepalingen die vóór de invoering van het nieuwe BW de onrechtmatige daad regelden: de artt. 1401 en 1402 oud BW.
In een ander cahier wordt nader ingegaan op de strijd om de ruime opvatting die aan het eind van de negentiende eeuw losbarstte: De Zutphense juffrouw en de ontrouwe bediende van Lindenbaum. Nijmegen (Ars Aequi) 1995.

Prijs

€19.50(incl. btw)

Levertijd

Op werkdagen voor 18.00 uur besteld, morgen in huis.

Aantal

Hou mij op de hoogte!

Product specificaties:

Titel '... om te doen ophouden de menigvuldige twistgedingen ...'
Ondertitel opmerkingen omtrent de historische achtergrond van de onrechtmatige daad
Auteur G.E. van Maanen, G.E. Maanen
ISBN-13 9789069161914
Jaar van uitgave 1995
Druk 1
Uitgever Juridische Uitgeverij Ars Aequi
Bindwijze Paperback
Aantal pagina's 0
Taal NL
Afmetingen 160 x 240 x 4 mm
Gewicht 119 gram
Boekhandelskorting Nee